Beleidsplan St. Apeldoorns Erfgoedkanaal - 2024 / 2025


1. Inleiding
De Stichting Apeldoorns Erfgoedkanaal is een Algemeen Nut Beogende Instelling die zich richt op het bevorderen van de belangstelling en waardering voor het Apeldoorns Kanaal. Dit beleidsplan beschrijft de doelstellingen, activiteiten en plannen voor de komende jaren en betreft de periode van 16 augustus 2024 tot 31 december 2025.

2. Missie

De Stichting Apeldoorns Erfgoedkanaal wil het Apeldoorns Kanaal verbinden met het dagelijks leven van bewoners en toeristen. Dit betreft de historie van het kanaal en de diverse recreatieve mogelijkheden op en langs het kanaal.

3. Visie Het Apeldoorns Kanaal en haar directe omgeving is ons culturele erfgoed. Het verhaal van het Apeldoorns Kanaal geeft een kijkje in het dagelijkse leven van onze voorouders en vormt de basis voor onze culturele identiteit en huidige leefomgeving. Daarom moet het kanaal met bijbehorende kunstwerken (bruggen en sluizen) beschermd en behouden worden. En, naast de functie voor de waterhuishouding, optimaal toegankelijk gemaakt worden voor recreatieve activiteiten op en langs het kanaal.

4. Kernwaarden
De kernwaarden van onze stichting zijn: verbinding, inspiratie, samenwerking, inclusiviteit, milieubewustzijn en respect met historische en recreatieve mogelijkheden.

4.1 Verbinding
Door ontmoetingen (off- en online) te organiseren en te faciliteren, verbinden we het grote publiek met de rijke historie van het Apeldoorns Kanaal.

4.2 Inspiratie
Door op creatieve wijze plannen voor het kanaal te ontwikkelen, willen we streekgenoten, organisaties en overheden inspireren om het kanaal een multifunctionele herbestemming te geven.

4.3 Samenwerking
Door te streven naar en te werken aan samenwerking met vrijwilligers en regionale organisaties zien wij betere mogelijkheden om gemeenschappelijk tot successen te komen. Daarom zoeken wij als stichting actief de samenwerking op met mensen en organisaties, waaronder erfgoedorganisaties, overheden, partners, comités, vrijwilligers en onze ‘kanaalvrienden’. 

4.4 Inclusiviteit
Als organisatie willen wij niemand achterstellen of buitensluiten op basis van leeftijd, geslacht, godsdienst, levensovertuiging, handicap of welke grond dan ook.

4.5 Milieubewustzijn  
De omgeving van het Apeldoorns Kanaal is een uniek gebied binnen de provincie Gelderland en het welzijn van dit gebied vormt een essentieel onderdeel van onze doelstellingen. Als stichting Apeldoorns Erfgoedkanaal zijn wij ons bewust van de grote toegevoegde waarde van de natuur, maar ook van de kwetsbaarheid van het kanaal en haar omgeving. Daarom willen wij een bijdrage leveren aan een duurzaam milieubeleid met speciale aandacht voor het zo duurzaam mogelijk recreëren op en langs het kanaal. Waarbij zowel flora als fauna van groot belang zijn. Ook zal speciale aandacht worden besteed aan de water- en bodemkwaliteit, omdat deze een wezenlijk onderdeel vormen van het ecologische welzijn van het kanaal.

4.6 Respect
In ons functioneren willen wij respect tonen naar onze naasten. Dat wil zeggen: open en eerlijk zijn en handelen met integriteit. We zijn niet vooringenomen en laten eenieder in zijn waarde. En hebben respect voor onze leefomgeving.

5. Doelstellingen

De stichting heeft de volgende doelstellingen:
5.1 Het bevorderen van de belangstelling en waardering voor het Apeldoorns Kanaal
      als cultureel erfgoed;
5.2 De recreatieve mogelijkheden op en langs het kanaal bevorderen;
5.3 De noodzaak voor optimaal onderhoud van het kanaal en de kunstwerken (bruggen en sluizen) bij het waterschap en
      de gemeenten nadrukkelijk onder de aandacht brengen;
5.4 De bevaarbaarheid van het kanaal vergroten.

6. Activiteiten
Om deze doelstellingen te realiseren, zal de stichting de volgende activiteiten ondernemen:

6.1 De erkenning van onze stichting als ANBI-stichting.

6.2 Het verwerven van voldoende financiële middelen om het varend erfgoedschip ‘Hermina’ in eigendom te verkrijgen.

6.3 Het organiseren van bescheiden rondvaarten met de ‘Hermina’.

6.4 De bevaarbaarheid van het kanaal in het centrum van Apeldoorn verbeteren door een adequate beheersing van de smalle waterpest.

6.5 Het aanbrengen van een nog nader te bepalen markering langs het Apeldoorns Kanaal, welke voorzien moeten worden met informatie over het historisch verleden van het Apeldoorns Kanaal als ‘Erfgoedkanaal’.

6.6 Het vergroten van onze naamsbekendheid in de regio.

6.7 Uitbreiding van ons bestuur met een extra algemeen bestuurslid voor het zuidelijk gedeelte van het Apeldoorns Kanaal.

7. Financiën
De Stichting Apeldoorns Erfgoedkanaal is afhankelijk van donaties, subsidies en sponsorbijdragen om haar activiteiten uit te voeren. De financiën worden zorgvuldig beheerd en gecontroleerd door een onafhankelijke penningmeester. Jaarlijks wordt er een financieel verslag opgesteld en gepubliceerd op de website.

8. Organisatie
De stichting wordt bestuurd door het stichtingsbestuur, bestaande uit minimaal drie leden. Daarnaast zijn er diverse vrijwilligers actief die ondersteuning bieden bij de uitvoering van de activiteiten. De stichting kan een beroep doen op een Adviesraad waarin personen met een specialistische achtergrond zitting hebben. De stichting heeft geen betaald personeel. Het bestuur zorgt voor een transparante en verantwoorde besluitvorming en houdt regelmatig overleg over de voortgang en resultaten.

9. Communicatie
De Stichting Apeldoorns Erfgoedkanaal hecht veel waarde aan transparante communicatie met haar stakeholders. Er wordt regelmatig gecommuniceerd via de website, nieuwsbrieven, de pers en Social Media.

10. Evaluatie en bijstelling
Jaarlijks wordt het beleidsplan geëvalueerd en indien noodzakelijk bijgesteld. Ook worden de activiteiten en doelstellingen regelmatig geëvalueerd om te kunnen inspelen op veranderende behoeften en ontwikkelingen in de samenleving.

11. Slotwoord
Met dit beleidsplan wil de Stichting Apeldoorns Erfgoedkanaal haar doelstellingen en activiteiten helder en transparant presenteren. Wij streven naar een positieve impact ten aanzien van het Apeldoorns Kanaal als cultureel erfgoed en de multifunctionele herbestemming van het kanaal. Onze stichting hoopt daarbij op de steun en samenwerking op dit gebied van gelijkgestemde organisaties en overheden.